Acvamarinul

Acvamarinul

In vechea latina "aqua marina”era denumirea pentru apa de mare.

Involburata apa a marii, talazuita de furtunile neiertatoare, capata adeseori culori minunate, inscrise in paleta albastru- verzui, cu nuante permanent schimbatoare.

Intocmai cu acestea, culorile acvamarinului, piatra pretioasa care poarta numele apei de mare, variaza, transparent-translucid, de la albastrul deschis pana la verde.

Acavmarinul din punct de vedere chimic este un compus al beriliului, incadrat in grupa aluminosilicatilor, avand formula chimica  Be3Al2Si6O18.

Acvamarinul cristalizează în sistemul hexagonal.

Element produs prin intermediul nucleosintezei stelare si relativ rar in Univers, Beriliul este întâlnit în natură doar în combinații cu alte elemente, fiind prezent în compoziția mineralelor.

Pietrele pretioase care contin Beriliu sunt cunoscute sub denumirile de Beril si Crisoberil.

Din prima categorie fac parte acvamarinul si smaraldul. Culoarea lor depinde de conținutul în titan sau fier (albastră spre verzui deschis).

Căldura sau lumina puternică pot determina schimbarea culorii cristalului de acvamarin.

Rocile precum pegmatitele, granitul sau rocile metamorfice-gnaisurile, contin acvamarin. Acvamarinul se poate întâlni, ca sediment, si in albiile raurilor.

Anul 1910 a fost anul celui mai mare acvamarin descoperit.  S-a intamplat in Brazilia! A avut greutatea de 110,5 kg (552500 carate) și o lungime de 48 cm. (1 carat=1/5 grame=0,2 g=200 miligrame).

Frumoasele pietre pretioase din acvamarin dau farmecul si pretul bijuteriilor de calitate.

Nenumaratele incercari de a imita acvamarinul, plecand de la cuart, spinel, agatul colorat sau sticla albastra, au dus la pietre care sunt asemanatoare cu topazul, zirconul, turmalina albastra. Toate acestea au, insa, densitati si duritati diferite de cele ale acvamarinului, caracterizat de duritatea 7,5-8 și densitatea 2,6-2,9.

Zamora Collection este o sursa valoroasa de date despre minunile lumii numite nestemate, precum si despre descoperirile facute de stiinta in domeniul obtinerii de pietre semipretioase!

 

Lasati un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii

Nume:
E-mail: (nu va fi publicat pe site)
Comentariul dumneavoastra:
Tastati codul Captcha
% REDUCERI %