Produse noi

Oferte speciale

Stiati diferenta dintre zirconiu, zircon si zirconia?

Stiati diferenta dintre zirconiu, zircon si zirconia?

Zirconiul este un element chimic din seria metalelor tranzitionale. Are simbolul chimic Zr.

Culoarea lui este alb-argintie.

Compusii zirconiului au diferite utilizari, astfel: oxidul de zirconiu se foloseste in stomatologie si la fabricarea de bijuterii (Zirconia), hidrura de zirconiu este folosită ca material moderator care tine hidrogenul legat la temperatura de lucru a reactorului de fisiune.

Amestecuri ale zirconiului pot fi găsite în diverse locuri în cantităţi mai mici, de exemplu in mineralul zircon, al cărui component principal este silicatul de zirconiu ZrSiO4.

Zirconul este un mineral din clasa silicaților, având formula chimică ZrSiO4.

Zirconul este cel mai vechi mineral cunoscut de om și cel mai frecvent mineral din scoarța pamantului. Mineralul ia naștere ca produs primar în procesul de cristalizare în rocile magmatice, ca granit şi in roci bazice ca pegmatite.

Prin procesele de analiză a formei, suprafeței cristalului, se pot stabili condițiile de formare și dezvoltare a mineralului.

Acest mineral cristalizează în sistemul tetragonal și are duritatea de 6,5 - 7,5 pe scara Mohs.

Culoarea naturală a zirconului variază între incolor, galben-auriu, roșu, până la brun, dar poate fi și verde, albastru, sau negru. Urma lăsată pe porțelan este albă.

Varietăţile incolore sunt formate prin şlefuire în pietre preţioase, iar cele mai puţin frumoase sunt utilizate ca lagăre pentru balanţe şi mecanisme de ceas.

Exemplarele de zircon mineral pur sunt folosite ca înlocuitori pretiosi ai diamantului, cu care se poate confunda.

Zirconul are frecvent incluziuni străine (impurități) alcătuite din alte elemente precum hafnium, thorium, oxid de uraniu sau alte minerale.

Compoziția teoretică a mineralului este de 67,1 % ZrO2 și 32,9 % SiO2; variația acestui raport explică densitatea diferită 4,3-4,8 g/cm3.

În unele minerale de zircon este distrusă total sau parțial rețeaua cristalină de catre radiațiile cu particule elementare ce au o enegie mare. Astfel de cristale au o culoare mai închisă (brună), o duritate și o densitate mai redusă.

Zăcăminte de unde se exploatează zirconul sunt: India ,USA, Australia,Sri Lanka , Africa de Sud.

În zone si cantitati mai mici se găseşte, împreună cu spinelul şi corundul în: Ceylon, în nisipurile cu conţinut de aur, în ţara noastră în Pianu de Sus, în Rusia in Brezowsk.

Zirconia

Mineralele folosite ca pietre prețioase pot fi produse și pe cale sintetică, ca de exemplu zirconia-ZrO2- o piatra produsa in laborator ce imita diamantul.

Calitatea mineralelor sintetice s-a îmbunătățit substanțial în ultimul timp, determinând folosirea lor pe scară tot mai largă.

Din punctul de vedere al substanţei, zirconia seamănă mult cu zirconul, fiind o piatră semipreţioasă sintetică (cubic zirconia – CZ) produsă din zirconiu (element chimic - Zr).

Datorita preţului accesibil si aparenţei sale fermecătoare, asemănătoare diamantului, zirconia este cea mai răspândită piatră sintetică, din industria bijuteriilor.

Pentru a concluziona:

Zirconiul este un element chimic din sistemul periodic (Zr), un metal care face parte din structura chimica a Zirconului si a Zirconiei.

Zirconul este o piatra semipretioasa naturala care imita pretiosul diamant.

Zirconia este o piatra sintetica, realizata in laborator care imita si ea diamantul.

5Comentarii

  • Avatar
    Silvia Terpovici
    Jun 17, 2022

    Mulțumesc! M-am edificat!

  • Avatar
    Un profesor
    Aug 28, 2023

    Mulțumesc pentru explicații! Foarte bun textul!

  • Avatar
    Laura
    Feb 23, 2024

    Excelent articol! Va multumesc frumos!

  • Avatar
    Baciu Lenuta
    Mar 17, 2024

    Multumesc pentru răspuns.

  • Avatar
    Barbescu Marcela
    May 6, 2024

    Multumesc pentru detalii , sunt f.eficiente !

Lasati un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii

Nume:
E-mail: (nu va fi publicat pe site)
Comentariul dumneavoastra:
Tastati codul Captcha
% REDUCERI %