Spectaculosul Zultanit - Diaspore

Spectaculosul Zultanit - Diaspore

In anul 1801 in Rusia, in carierele din Muntii Ural, a fost descoperita piatra care astazi poarta numele de Zultanit.

Denumirea initiala a acestei pietre a fost Diaspore.

Cuvantul ,,diaspore” este de origine greaca, provine din ,,diaspherein” care insemna ,,a risipi”.

Atribuirea acestei denumiri este justificata de fascinanta ei proprietate de ,,a risipi lumina” intr-un mod propriu, de a-si schimba culoarea in functie de tipul de lumina care cade pe ea.

Sensibilitatea optica a Zultanitului, determinata de fenomenele de absortie, emisie, reflexie, refractie, este o calitate deosebita a acestei pietre, care o face piatra preferata a multor bijutieri. 

Atunci cand radiatia luminoasa este naturala, cand Zultanitul este expus luminii soarelui, culoarea lui variaza in functie de intensitatea acesteia, ajustandu-si nuantele de la mov- lila pana la: roz, galben-pal, galben-maroniu.

In lumina artificiala a becului tip neon, Zultanitul are o frumoasa culoare verde. In lumina artificiala a becului incandescent nuanta pietrei de Zultanit este asemanatoare culorii coniacului.

Ce poate fi mai minunat decat atatea culori intr-o singura piatra?!

Din punctul de vedere chimic, Diasporul, cunoscut sub numele de Diasporite, Empholite, Kayserite sau Tantarite, este un hidroxid de oxid de aluminiu mineral, transparent-translucid cu luciu sidefiu pe suprafata de clivaj. 

In prezent cea mai mare rezerva de minerale-Zultanit se afla pe teritoriul Turciei in Muntii Ilbir din sud-vestul Turciei.

In onoarea sultanilor care au condus Imperiul Otoman in Anatolia, in secolul al- XIII-lea, Murat Akgun i-a atribuit denumirea de Zultanit.

Sinonimele: Zultanite, Csarite, Ottomanite sunt denumirile comerciale date de turci Diasporului din bijuteriile de calitate.

1Comentarii

  • Avatar
    Marinela Parvan
    Sep 14, 2017

    Bijuterii delicate si...de bun gust..!!! Multumim..!!!

Lasati un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii

Nume:
E-mail: (nu va fi publicat pe site)
Comentariul dumneavoastra:
Tastati codul Captcha
% REDUCERI %