In anul 1801 in Rusia, in carierele din Muntii Ural, a fost descoperita piatra care astazi poarta numele de Zultanit.
Denumirea initiala a acestei pietre a fost Diaspore.
Cuvantul ,,diaspore” este de origine greaca, provine din ,,diaspherein” care insemna ,,a risipi”.
Atribuirea acestei denumiri este justificata de fascinanta ei proprietate de ,,a risipi lumina” intr-un mod propriu, de a-si schimba culoarea in functie de tipul de lumina care cade pe ea.
Sensibilitatea optica a Zultanitului, determinata de fenomenele de absortie, emisie, reflexie, refractie, este o calitate deosebita a acestei pietre, care o face piatra preferata a multor bijutieri.
Atunci cand radiatia luminoasa este naturala, cand Zultanitul este expus luminii soarelui, culoarea lui variaza in functie de intensitatea acesteia, ajustandu-si nuantele de la mov- lila pana la: roz, galben-pal, galben-maroniu.
In lumina artificiala a becului tip neon, Zultanitul are o frumoasa culoare verde. In lumina artificiala a becului incandescent nuanta pietrei de Zultanit este asemanatoare culorii coniacului.
Ce poate fi mai minunat decat atatea culori intr-o singura piatra?!
Din punctul de vedere chimic, Diasporul, cunoscut sub numele de Diasporite, Empholite, Kayserite sau Tantarite, este un hidroxid de oxid de aluminiu mineral, transparent-translucid cu luciu sidefiu pe suprafata de clivaj.
In prezent cea mai mare rezerva de minerale-Zultanit se afla pe teritoriul Turciei in Muntii Ilbir din sud-vestul Turciei.
In onoarea sultanilor care au condus Imperiul Otoman in Anatolia, in secolul al- XIII-lea, Murat Akgun i-a atribuit denumirea de Zultanit.
Sinonimele: Zultanite, Csarite, Ottomanite sunt denumirile comerciale date de turci Diasporului din bijuteriile de calitate.
Bijuterii delicate si...de bun gust..!!! Multumim..!!!